Coneixeu el Monestari de Santa Maria de la Valldigna?
Así vos presente imagens i una síntesis de la seua historia, per a que pugau coneixer un poc del meu poble, Simat de la Valldigna.
El Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna és a Simat de la Valldigna, a la comarca de la Valldigna, del País Valencià. Va ser fundat per Jaume el Just el 15 de març de 1298.
El Reial Monestir és d’estil cistercenc, va ser fundat l’any 1298 pel rei Jaume II El Just i va estar habitat fins l’any 1835, data en la qual es produí la desamortització de Mendizábal. En l’any 1991 va ser adquirit per la Generalitat Valenciana i actualment està recuperant el seu antic esplendor artístic i arquitectònic, i també la seua funció com a epicentre cultural dels valencians.
Història
El Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna va ser fundat pel rei Jaume II el Just el 15 de març de 1298. Segons la tradició, en passar per esta vall el rei s’impressionà per la seua bellesa i li va dir al seu capellà fra Bononat de Vila-seca: “Vall digna per a un monestir de la vostra religió”, a la qual cosa el clergue respongué: “Senyor, Vall dign”. I així fou com Jaume II va concedir les terres a l’abat de Santes Creus per a una nova fundació cistercenca en la vall que, des d’aleshores, s’anomenaria Valldigna.
El Monestir va començar a construir-se al segle XIV, conformant l’estructura completa del conjunt al voltant del claustre, d’acord als cànons del gòtic cistercenc, amb dues renovacions després de les destruccions dels terratrèmols de 1396 i de 1644, amb substitucions completes, noves dependències i enriquiment barroc propi dels segles XVII i XVIII.
L’any 1835, amb la desamortització, el Monestir és abandonat pels monjos i venut a particulars. El cenobi es va convertir en una explotació agropecuària i començà la seua destrucció, amb l’enderrocament de la majoria d’edificacions i la venda dels carreus dels arcs i les lloses com a material de construcció. L’exemple més conegut és la venda dels arcs gòtics del claustre alt del Palau de l’Abat com a element decoratiu de la mansió del Canto del Pico, a Torrelodones (Madrid). L’any 2007 és restituït a aquest monestir i reubicat al seu lloc original.
Després d’un llarg període d’abandó, les reivindicacions de la societat valldignenca aconseguiren que, l’any 1991, la Generalitat Valenciana adquirira el Monestir i començara les actuacions arquitectòniques i arqueològiques per a la seua recuperació. En l’actualitat, l’article 57 de l’Estatut d’Autonomia diu: “El Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna és temple espiritual, històric i cultural de l’antic Regne de València, i és, igualment, símbol de la grandesa del Poble Valencià reconegut com a Nacionalitat Històrica…”
La Font dels Tritons: A pesar de ser originaria del Real Monestir de Santa Maria de la Valldigna, esta font va estar durant anys als jardins dels Vivers de Valencia, ja que va ser adquirida pe l'ajuntament de esta ciutat en el any 1852. I va ser tornada al seu lloc original fa uns anys.
Dit açò, vos convide a coneixer-lo !!
No hay comentarios:
Publicar un comentario